Lillehammer (Oppland) – Birkebeineren Hotel

ACCOM.-BIRKEBEINEREN-01Hotel Birkebeineren is gelegen nabij het centrum van Lillehammer op maar 180 kilometer vanaf Oslo. Deze accommodatie is al meer dan 60 jaar in gebruik, eerst als jeugdherberg maar heeft zich verder ontwikkeld naar een modern hotel dat voldoet aan de hedendaagse verwachtingen van een hotel.Lillehammer kreeg in 1827 pas zijn stadsrechten en in 1842 werd Lillehammer definitief een stad. Het wapenschild verwijst naar een historische gebeurtenis dat Noorwegen voorgoed veranderde. Het heraldische teken van Lillehammer, een Viking op ski’s, is het enige wapenschild ter wereld waarop een skiër is afgebeeld.

Ieder jaar organiseert Lillehammer de ‘Birkebeinerrennet’, een van de grootste evenementen ter wereld op het gebied van langlaufen. Dit is gebaseerd op de historische Birkebeinertocht, vroeg in de dertiende eeuw, toen Noorwegen zuchtte onder een burgeroorlog tussen de Baglere en de Birkebeinere die allebei aanspraak maakten op de Noorse troon. Deelnemers moeten dan ook een rugzak van 3,5 kilogram dragen wat de baby voorstelt die de Birkebeinere hebben gered op deze heroïsche tocht.

Er kan in de omgeving van Lillehammer uitgebreid worden gewandeld om aldaar te genieten van het prachtige Noorse landschap.

Een bezoek aan het Olympische Park is een aanrader. In 1994 organiseerde Lillehammer de Olympische Winterspelen. Het Olympische Park, tegenwoordig beheerd door Lillehammer Olympiapark, is nog steeds in gebruik en open voor bezoekers.

Met een bezoek aan het openluchtmuseum ‘Maihaugen’ geeft inzicht in het leven en werken in Noorwegen in de afgelopen 500 jaar. Het ‘dorp’ is een dwarsdoorsnede van Gudbrandsdalen. Hier vind je grote boerderijen, een staafkerk, een pastorie, kolonist huizen, tuinhuisjes en kleine vissers hutten.

Boek deze reis hier!