Rondreis Sunnhordland 5 daagse fietsreis (Hordaland) per fiets en boot

FIETSREIZEN-SUNNHORDLAND-01Ervaar de prachtige westkust van Noorwegen, het fjord landschap van Sunnhordland te fiets! Bezoek de Baronie van Rosendal, het blues-dorp Skånevik, het dorp Leirvik en het idyllische koopman-centrum van Bekkjarvik. Het landschap is gevarieerd en glooiend. Je ervaart een stukje Noorwegen met bergen, fjorden, groene heuvels en pittoreske dorpjes.

De reis begint met de expres-boot Hardangerfjordekspressen van Bergen naar Rosendal, dan fiets je langs het Hardangerfjord naar Husnes en verder naar Utåker. De veerboot brengt je verder naar het mooie dorpje Skånevik. Voor degenen die wensen om meer te fietsen, is er een leuke omweg van Skånevik tot Etne en terug, voordat je de expressboat naar Leirvik op het eiland Stord. Van Leirvik fiets je naar Fitjar en neemt de veerboot van Sandvikvåg naar Husavik. Het is slechts een korte afstand van Husavik naar het oude centrum van koopman Bekkjarvik, waar heerlijke lokale gerechten en comfortabele bedden voor u klaar staan. In Austevoll kunt u extra fietstochten maken over de brug naar de eilanden Stolmen, Hundvåkøy en Kalsoy, voordat je de expressboat terug naar Bergen neemt.

Dag 1
Met de Hardangerfjord-expres vanuit Bergen kom je aan in Rosendal rond de namiddag, waar u de nacht doorbrengt.

Dag 2
Wij raden je aan een tocht te door Rosendal en misschien een bezoek te brengen aan de baronie. Dit is het kleinste kasteel van Scandinavië en de enige in Noorwegen. Je moet ook een bezoek aan het Steen Park, waar men stenen uit de Folgefonna Glacier National Park tentoon stellen.
Fiets via Uskedalen en Husnes naar de ferry van Utåker – 50 km. De etappe loopt langs wegen met wat verkeer, door weelderig landbouw land, met een prachtig uitzicht over het Hardangerfjord, de eilanden van Tysnes, Stord en Halsnøy. Vanaf Utåker vaar je met de ferry naar Skånevik. Skånevik heeft veel mooie plekken om te zwemmen en een centrum dat uitnodigt voor een korte wandeling. Je overnacht in Skånevik.

Dag 3
Wij raden u aan het rondje te fietsen van Skånevikstranda tot Etne en terug, een totale afstand van 52 km. Neem hierna in de middag de expres-boot naar Leirvik. Leirvik is de stad op het eiland Stord, met een mooi centrum en de haven. U overnacht in Leirvik.

FIETSREIZEN-SUNNHORDLAND-02Dag 4
Dit is de langste fiets-etappe van de reis. Van Leirvik via Fitjar om Sandvikvåg, een afstand van 39 km. Daarna de ferry naar Husavik en dan nog 5 km. fietsen naar Bekkjarvik. Deze fase volgt de bewegwijzering van de Noordzee route, die van Egersund lopen naar Bergen (bewegwijzering alleen Sandvikvåg). Bekkjarvik is een idyllisch oud koopman-centrum met een mooie haven voor diegenen die reizen per boot, is er een klein centrum met winkels en tentoonstellingen van oude boten uit de jaren 1800 tot nu. In de Galerij Bekkjarvik vind je bekende kunstenaars in olieverf, aquarellen, prenten en sculpturen. Je overnacht in Bekkjarvik.

Dag 5
Van Bekkjarvik kunt u een omweg maken en dan fietsen naar het eiland Selbjørn, over de brug naar het eiland Stolmen, en vervolgens noordwaarts naar Storebø over de RV546 aan de westzijde van de Huftarøy. Van Hufthamer kunt u een andere omweg over de brug bij Austevollsbrua om Hundvåkøy en de hele weg naar het eiland van de Store Kalsoy, vervolgens op dezelfde manier terug fietsen naar Hufthamar.  De kortste route van Bekkjarvik naar Hufthamar 20 km.
Express boot van Hufthamar naar Bergen.

Boek deze reis hier!