Wandelen rond het Sognefjord (Sogn og Fjordane)

WANDELR-LUSTER-01Avontuurlijke wandeltochten vanaf standplaats met culturele bezienswaardigheden in de bergen rond het Sognefjord. Vanaf de zee reikt het  Sognefjord ruim 200 kilometer Noorwegen in. Dit is de langste fjord ter wereld. Het Lusterfjord vormt het meest binnenlandse deel van het  Sognefjord. Hier kun je genieten van het magnifieke uitzichten vanaf de machtige toppen van de Hurrungane in west Jotunheimen, waarvan er 24 meer dan 2000 meter boven de zeespiegel uitsteken. De wandeltochten zijn goed te doen over goed begaanbare wandelpaden in een lieflijk groen landschap, onderbroken door watervallen, verlaten boerderijen en zomerhuizen in de bergen. De klim naar de Feigumfossen, de op één na hoogste waterval in Noorwegen, is een belevenis op zich. Een van de vele bezienswaardigheden die je zult gaan zien is de Urnes Stavekirk, de oudste stavkerk in Noorwegen.
U verblijft in Nes Gård, in het hart van het district en dicht bij het Lusterfjord. Nes Gård is een uitstekend uitgangspunt voor tochten in de bergen of op de gletsjers. De gebouwen van de boerderij stammen uit 1850 en zijn nog niet zo lang geleden gerenoveerd maar hebben wel hun authentieke charme en sfeer behouden. Nes Gård verbouwt appels, peren, pruimen en kersen.

Hieronder doen wij enkele suggesties voor uitstapjes vanuit “Nes Gard”:

  • Wandeling naar Molden, 1116 m boven zeeniveau, ongeveer 3-4 uur. De berg Molden ligt op een soort schiereiland, en steekt als het ware uit boven de fjord en vormt daarmee een fantastisch decor voor een prachtige wandeling met schitterende uitzichten.
  • WANDELR-LUSTER-02Jostedal Gletsjer, de vallei van Krundalen,  3 uur.  De meest bezochte attractie in dit gebied is de Nigardsbreen, een gletsjer dat deel uitmaakt van de Jostedal gletsjer. Dat is de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Het is mogelijk om per boot het Nigardsvatnet over te steken en aan de overkant beginnen aan een eenvoudige klim naar de gletsjer. Ook is er de mogelijkheid de gletsjer zelf te bestijgen maar doe dit enkel met een gids en diens uitrusting. Ga vooral niet zonder begeleiding de gletsjer op in verband met je eigen veiligheid.
  • Vigdal – Navarsete. 5 uur. Tijdens deze tocht passeer je de bergboerderij Vigdalstøl en bereiken de top Fivlenosi op 1200 meter boven zeeniveau. Schitterend uitzicht over de Jostedal gletsjer. Weer naar beneden door de groene vallei van Engedalen.
  • Een tocht naar de waterval Feigumfossen, 4 uur. Dit is de op één na grootste waterval van Noorwegen met een verval van 218 m. De klim naar de waterval zelf is spannend en avontuurlijk. Je volgt een smal pad naar boven om daar het geweld van de waterval te ervaren.

 

Boek deze reis hier!